SEPULUH PATAH PERKATAAN PERTAMA BOLEH MEMENANGI HATI MANUSIA

-Assalamualaikum..wbt- 

       Okey..Tetiba rasa tertarik Nak share tentang salah satu tajuk dalam buku "siri Motivasi" oleh Arshad Md. Ghaus.. dlm bahsa omputeh tajuknya berbunyi "The Secret of First and Last Ten Words".

       Mula-mula ingatkan dia nak bg sepuluh patah perkataan pertama yg boleh memenangi hati manusia, tp ghupa2 nya dia suruh pikio sendiri...

       Secara ringkasnya la, Manusia memang suka dipuji serta dihormati dan katanya lagi..Ini merupakan nilai-nilai serta kemahuan manusia yg kadangkala tidak diendahkan oleh seseorang. 

       Maksudnya di sini ialah pada setiap permulaan atau akhiran interaksi, anda mestilah memulakan dan menamatkan dengan kata-kata manis dan mengembirakan. Contohnya??..

Contoh yg selalu kita dengar (versi b.i) :-
  • Good morning sir, what can i do 4 u.....
  • Thank you for coming sir.....
  • Have a nice day and enjoy your weekwnd.....
  • Good bye sir.....please come again.....
  • I hope you enjoyed your visit..... Dan macam2 lagi lah..
       Pentingnya permulaan atau pengakhiran perkataan ni semasa berkomunikasi kerana ianya boleh menyebabkan anda atau seseorang rasa gembira, rasa Harmoni, rasa dipuji dan di hormati...Semestinya, kemanisan peristiwa itu akan di ingati dan menjadi bualan sampai bila-bila dalam kehidupan anda.

       Tak salahkan utk mengucapkan "terima kasih" kpd seseorang yg telah membantu kita. Tidak susahkan untuk menyatakan "Awak kelihatan hebat hari ni". Mudahkan utk menyatakan "Selamat tinggal dan jaga diri....." Sukarkah  utk mengatakan "Awak kelihatan cantik hari ni" dan banyak lagi kata-kata yg anda sendiri boleh fikirkan...

       Nilai-nilai Profesional ini, jika dipraktikkan semasa berkomunikasi, pastinya akan menambat hati sesiapa saja..Orang bisu pun boleh tersenyum dgn syarat...dia x pekak.. :) SEkiAN!!

Thanks baca Entry yg Meleret ni..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 ulasan:

  1. nice entry.mmg btu pu..manusia suke dipuji kan.do follow me too

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam Nuril..link x kluar la.. bg link ok,sy x kisah kalau nak paste link kt ruangan komen sy ni. feel free k :) thanks.

      Padam
  2. sebab tu lah kita selalu diingatkan bila becakap berhati2 dan jaga kata2 kan? KY sukalah..motivasi ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup..yg penting kena pk positive dulu,baru la kluar kata2 Positive,Kalo otak tgh serabut,hati lak x tenang..maka kita lebih terdorong kpd kata2 yg negative..kecuali mereka yg mempunyai "kawalan minda" yg hebat :)ehhe..

      Padam
  3. Wow nice entry... Boleh share ni..hehe.. Btw dah follow sini..

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. kalo suka..apa lagi..hit like!! :)hehe

      Padam

'www.yieweezer5915.blogspot.com' Best View on--->
GOOGLE CHROME!!

"yieweezer5915"Best View On GOOGLE CHROME!