Jet R/C - ( Part II )

Assalamualaikum..wbt.. 
Alhamdulillah..syukur ke hadrat ilahi.. Sempat jgk buat satu lg Entri tentang "Jet R/C"-(Part II) ni..Seperti yg di janjikan,Kali ni aku nk share cara untuk pasang component dalam Jet R/C ni. Kepada Peminat2 Jet R/C, Blogers dan juga yg Baru nk menjinakkan diri (mcm aku), Jom kita sama2 teruskan membaca this entry...Enjoy!!! ;)
Ok,Mula2 sekali bila Body da siap..aku pasang 'servo' dulu.. 'servo' ni tujuan dia utk menggerakkan bhgn2 yg kita nk le.. cth: pergerakan hujung main Wing-ada 2 biasanya iaitu, Flap dan Aileron..tp buat salah satu pun dah ok.. depends la berapa channel yg korang nk buat. Kt bawah ni gambar body yg x pasang pape lg..
see..senang je pasang servo ni..refer gambar kt bawah ni,tebok2..dah ngam..pastu masukkan servo..dan jgn lupa kasi gam kemas2.
Siap pasang servo..Skang Pasang Motor Plak.. motor kena pasang betul2,jangan senget..jgn condong.. kalo tak..masa terbang nanti..kena trim..(correction)..cite ringkas2 je ni..nak Full info,kena Beli buku "Aviation" la k.. :)
Blade ngan motor di jual berasingan..blade aku ni saiz dia 6*4.. motor plak "Brushless Motor 2300kv" gambar kt atas ni salah..bukan 2300mA  ye.. malas dah nk edit gambar ni.. :)
Ok,ni lah semua component yg patut ada..Kalo ada sume ni, da boleh terbang dah..confirm!! Sikit je component nye..x sampai sepuluh pun..
Semua component kt dalam td kena lekatkan betol2 pd body..Sebab xnak nt ada yg tercabut masa terbang..,Dah lekat elok,pastu tutup and Siap!!Kalau rasa kurang info atau masih x faham,boleh tanya kt        ruangan komen k,Insyaallah..yg mana boleh tolong :)
  video 
Klik link ni pun boleh utk tgk =>F-22 Flight Control Test "youtube"<= Ok,Sampai sini dulu utk entry kali ni..next punya entry..aku nk share tentang cost plak..Insyaallah.Citer panjang2 kt sini,nt boring plak ye..Yg ni pun mcm da boring..huh!tau xpa! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hobby Baru..Jet R/C (Part I)

Assalamualaikum..wbt..
Lama sgt da x update blog ni..Kebetulan ada line ni..nk update pasal hobi baru lah..Jom cuci mata ngan model yg x seberapa ni..Insyaallah lepas ni kalo free,aku akan update lg citer pasal jet remote control ni..cara nak buat, cara nak main..cost..dan macam2 lg la...enjoy!!!:)

Sebelum main yg real,better try main simulator dulu ler... kalo da boleh faham cara nk control then boleh la fly outside..:)
Yg ni model pertama aku F-22
Tp,dah hancur..patah berapa ntah..sebab jatuh ke bumi pada kelajuan maximum.
Model ke-2,SUKHOI...yg ni pun dah arwah..langgar pokok..

Bengkok muncung..nk fly pun da x sedap..
 Sebab minat sgt ngan F-22 ni,model ketiga aku buat F-22 jugak tp lain colour..
 Badan dia aku buat besar sket,coz boleh glide lama2...hehe..yeke?!!
Ok,Setakat ni dulu..next nk cite cara nk buat body dan cara pasang servo,motor dan macam2 lg..insyaallah..bye2.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"yieweezer5915"Best View On GOOGLE CHROME!