Penganugerahan Panji-Panji Kepada No 11, 12 Dan 15 Skuadron

..Assalamualaikum wbt..
Alhamdulillah, Selesai sudah Majlis Penganugerahan panji-panji yg berlangsung pada 12 Disember 2013 di Pangkalan Udara Subang. Penganugerahan Panji-panji ini telah mencatatkan satu lagi tintah sejarah dalam TUDM yang menyaksikan No 11, No 12 dan No15 Skuadron mendapat perkenan dari Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong untuk dianugerahkan panji-panji.
Penganugerahan panji-panji ini merupakan satu pengiktirafan yang tinggi yang diberikan bagi mengenang jasa, sumbangan dan pengorbanan warga TUDM dalam mempertahankan kedaulatan tanah air. Panji-panji ini juga adalah satu simbol kepahlawanan yang sewajarnya disanjung dan dipertahankan oleh semua warga TUDM.
Seramai 26 pegawai dan 363 anggota lain-lain pangkat telah terlibat dalam perbarisan Istiadat Penganugerahan Panji-panji Skuadron berkenaan yang diketuai oleh Leftenan Kolonel Azman bin Jantan TUDM. Istiadat perbarisan ini juga turut diserikan dengan terbang lintas pesawat TUDM.
Apa itu Panji-Panji?? 
Istilah Panji-Panji adalah berasal dari "bendera" yang digunakan oleh sesuatu ketumbukan Angkatan Tentera pada zaman dahulu.
 Apakah tujuan panji-panji(bendera) ini dibawa ke medan perang??
Ia adalah sebagai lambang kekuatan dan kuasa raja bagi satu pasukan dan juga sebagai tanda kedudukan tertinggi ketua atau Panglima perang yang mengetuai sesuatu ketumbukan.
Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang Sultan Haji Ahmad Shah 
Al-Musta’in Billah Ibni Al-Marhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Mu’adzam 
Shah selaku Kolonel Yang Di-Pertua Tentera Udara Diraja Malaysia 
menyempurnakan Istiadat Penganugerahan Panji-panji Skuadron kepada No 11, 12 dan 15 Skuadron.
Sejarah telah membuktikan betapa pentingnya panji-panji dalam mengekalkan semangat juang, moral dan identiti sesuatu perkhidmatan dan pasukan. Panji-panji yang di anugerahkan hendaklah sentiasa dipelihara dan dipertahankan sehingga ketitisan darah yang terakhir dan "tiada perbuatan yang lebih hina kepada sesuatu Pasukan Tentera dari membiarkan panji-panji jatuh ke tangan musuh."
Sesi taklimat dan latihan...bape la agaknya suhu time ni..
Latihan dihentikan serta-merta apabila terdengar laugan azan 
menandakan masuknya waktu Zohor..
kalo tak hangus muka, bukan "parade" namanya..
Aktiviti malam sebelum hari sebenar, Anggota Perbarisan berkumpul untuk menyaksikan semula "rehearsal" dan mengenal pasti kesilapan masing2 bagi memantapkan lagi persembahan pada hari sebenar.
 Aktiviti Petang "Slow jogg" tapi da jadi "slow walk"...
di tambah pula dengan "big talk".. :)
Aktiviti malam sebelum tido..prepare kasut. 
That's all i have...Tahniah kepada semua anggota perbarisan kerana 
telah melakukan persembahan yg terbaik... challo!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sepetang Bersama Allen Rc

Sempat jugak singgah RNR pantai bersih td..da lama da nk tgk Allen ni fly.. Ni la dia tauke kedai Bunkyo Rc..Banyak jugak la aku prabih duit kt kedai allen ni..demi hobby yg sekian lama terpendam.. 
Hobby punya pasal,beribu habis pun x berkira..tp bila nk tukar spoket moto satu set Rm50 rasa mcm mahal plak..
Ape dah jd...padahal moto slalu dok guna..nk kuar duit repair rasa sayang plak.. kuar duit beli barang rc,xde lak nk syg2,..hobby mengatasi segala-galanya.. Layan rc dulu la,nt da boring..repair moto lak..



That's all for today...see you,bye!!
cer tgk iklan pe kt bawah ni.. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cara Tukar Nama & Password Unifi

Assalamualaikum..wbt
Lau ada sapa2 nk try tukar nama wifi atau password TMunifi, boleh follow this tutorial..nk call TM pun boleh,tp kena tggu lama sket la..dgr dia punya iklan dan mcm2 lg la. Tp,nk pesan sket, kalau nk tukar password tu better tukar nama wifi skali..utk mengelakkan jd double lak..bukan manusia je bole pening, system pun kadang2 bole pening gak..

Satu lagi peringatan: Jgn guna wifi kalau nk buat keje ni...pastikan guna "cable" LAN (local area network) from Router to PC. Sebab ape?..myb ada kena mengena ngan system synchronize..aku pun x tau sgt sebenarnya,tp masa call TM aritu dia pesan mcm ni la.

Ok,dah pasang cable..bukak Browser and then taip address ni  http://192.168.0.1 and then satu page Network akan keluar dan nk kena login. Cara login,taip "admin" kt username, kosongkan ruangan password dan terus klik "Log In".
Follow je pic ni k..
2nd Step klik kat "WIRELESS SETTINGS"

Pastu klik plak kt "Manual WirelessNetwork Setup"


Dan tukarlah nama wifi anda sesuka hati..

Pastu kat bawah sekali ada ruangan utk password.. padam je yg lama, xyah nk ingat2 dah. pastu masuk ler password baru..xyah nak verify..masuk sekali je pastu klik "save setting".

Dah siap tukar nama & password..Scroll ke atas balik..dan klik "Save Setting"

Tunggu dalam 15 second..pastu klik "continue"
Ok skang bole try connect wifi..test tgk. Selamat Mencuba :) 
Nak call TM jugak?? ok,dail no ni 1-300-88-1221 (wifi center).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jet R/C - ( Part II )

Assalamualaikum..wbt.. 
Alhamdulillah..syukur ke hadrat ilahi.. Sempat jgk buat satu lg Entri tentang "Jet R/C"-(Part II) ni..Seperti yg di janjikan,Kali ni aku nk share cara untuk pasang component dalam Jet R/C ni. Kepada Peminat2 Jet R/C, Blogers dan juga yg Baru nk menjinakkan diri (mcm aku), Jom kita sama2 teruskan membaca this entry...Enjoy!!! ;)
Ok,Mula2 sekali bila Body da siap..aku pasang 'servo' dulu.. 'servo' ni tujuan dia utk menggerakkan bhgn2 yg kita nk le.. cth: pergerakan hujung main Wing-ada 2 biasanya iaitu, Flap dan Aileron..tp buat salah satu pun dah ok.. depends la berapa channel yg korang nk buat. Kt bawah ni gambar body yg x pasang pape lg..
see..senang je pasang servo ni..refer gambar kt bawah ni,tebok2..dah ngam..pastu masukkan servo..dan jgn lupa kasi gam kemas2.
Siap pasang servo..Skang Pasang Motor Plak.. motor kena pasang betul2,jangan senget..jgn condong.. kalo tak..masa terbang nanti..kena trim..(correction)..cite ringkas2 je ni..nak Full info,kena Beli buku "Aviation" la k.. :)
Blade ngan motor di jual berasingan..blade aku ni saiz dia 6*4.. motor plak "Brushless Motor 2300kv" gambar kt atas ni salah..bukan 2300mA  ye.. malas dah nk edit gambar ni.. :)
Ok,ni lah semua component yg patut ada..Kalo ada sume ni, da boleh terbang dah..confirm!! Sikit je component nye..x sampai sepuluh pun..
Semua component kt dalam td kena lekatkan betol2 pd body..Sebab xnak nt ada yg tercabut masa terbang..,Dah lekat elok,pastu tutup and Siap!!Kalau rasa kurang info atau masih x faham,boleh tanya kt        ruangan komen k,Insyaallah..yg mana boleh tolong :)
  video 
Klik link ni pun boleh utk tgk =>F-22 Flight Control Test "youtube"<= Ok,Sampai sini dulu utk entry kali ni..next punya entry..aku nk share tentang cost plak..Insyaallah.Citer panjang2 kt sini,nt boring plak ye..Yg ni pun mcm da boring..huh!tau xpa! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hobby Baru..Jet R/C (Part I)

Assalamualaikum..wbt..
Lama sgt da x update blog ni..Kebetulan ada line ni..nk update pasal hobi baru lah..Jom cuci mata ngan model yg x seberapa ni..Insyaallah lepas ni kalo free,aku akan update lg citer pasal jet remote control ni..cara nak buat, cara nak main..cost..dan macam2 lg la...enjoy!!!:)

Sebelum main yg real,better try main simulator dulu ler... kalo da boleh faham cara nk control then boleh la fly outside..:)
Yg ni model pertama aku F-22
Tp,dah hancur..patah berapa ntah..sebab jatuh ke bumi pada kelajuan maximum.
Model ke-2,SUKHOI...yg ni pun dah arwah..langgar pokok..

Bengkok muncung..nk fly pun da x sedap..
 Sebab minat sgt ngan F-22 ni,model ketiga aku buat F-22 jugak tp lain colour..
 Badan dia aku buat besar sket,coz boleh glide lama2...hehe..yeke?!!
Ok,Setakat ni dulu..next nk cite cara nk buat body dan cara pasang servo,motor dan macam2 lg..insyaallah..bye2.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Troubleshooting NOKIA 101

(((Assalamualaikum..wbt)))

Senang je sebenarnya nak bukak hp ni...sume guna klip je..xde skru. Baru2 ni hp ni x keluar bunyi.. bukak tengok kt dalam, tak tau nak buat ape. Tp speaker dia ada 2 spring kecik.. maybe tak touching. Bila tarik spring speaker dia bagi panjang dan pasang balik.. Alhamdulillah,tetiba jadi plak.. tu je problem
dia..Kalau gelabah p hantar kedai..kompom hangus saploh hengget kot.. silap2 lagi mahal,buatnya dia tukar speaker tu.. Bukan ape, beli baru pn RM99 je, xkan nak repair sampai 5-6 puluh hengget..ye dak? Moral of d story, try buat sendiri la..puas hati,dpt gak blaja sket2.
That's all 4 today..bye-bye!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JERUK BUAH PAUH "masam2 manis"

(((Assalamualaikum..wbt)))
Cara mudah untuk jeruk buah pauh.."masam2 manis"!! 
Lama x update blog sebab tggu buah ni.
1st,Cari buah pauh dengan cara yg halal..
Basuh dan Potong ikut design masing2..belah 2,4,8 dll.. Dah siap potong, rendam ngan air garam seketika utk hilangkan getah. Pastu buang air td, gantikan dengan air baru (air masak) dan letak garam. Masukkan dalam peti ais selama sehari, esoknya buang semua air garam td..dan masukkan pula air gula..rendam dan biarkan selama beberapa hari yg anda suka.. 
Kalau anda sabar,Hasilnya mcm kt bawah ni...tp kalau x sabar, x sempat jd mcm ni, yg hijau td habis di bedal.. Kalau nk cepat kulit dia bertukar warna, jgn simpan dlm peti ais, letak je kt luar..xde masalah.
Ok,Selamat Mencuba.. :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinggan Mangkuk Mikasa

(((Assalamualaikum..wbt)))

Jom Layan Pinggan Mangkuk Mikasa...
 Murah Dan Berkualiti..
 Design yg sgt simple..tp menarik.."Berkilat!!"
 Kini tiada lagi pinggan Percuma Sabun Daia!! 
untuk mengalas nasi.
Set kt bawah ni cantik tp bukan ana yg punya.. 
Credit to : En.Rosli (jiran sebelah)

 Gamba yg ni Khas Untuk "NorAmirah Shamsudin"
Cuci-cuci mata dulu,kalo ada yg berkenan, 
tunggu kilang buat Sale!! Whahaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
"yieweezer5915"Best View On GOOGLE CHROME!