Jet R/C - ( Part II )

Assalamualaikum..wbt.. 
Alhamdulillah..syukur ke hadrat ilahi.. Sempat jgk buat satu lg Entri tentang "Jet R/C"-(Part II) ni..Seperti yg di janjikan,Kali ni aku nk share cara untuk pasang component dalam Jet R/C ni. Kepada Peminat2 Jet R/C, Blogers dan juga yg Baru nk menjinakkan diri (mcm aku), Jom kita sama2 teruskan membaca this entry...Enjoy!!! ;)
Ok,Mula2 sekali bila Body da siap..aku pasang 'servo' dulu.. 'servo' ni tujuan dia utk menggerakkan bhgn2 yg kita nk le.. cth: pergerakan hujung main Wing-ada 2 biasanya iaitu, Flap dan Aileron..tp buat salah satu pun dah ok.. depends la berapa channel yg korang nk buat. Kt bawah ni gambar body yg x pasang pape lg..
see..senang je pasang servo ni..refer gambar kt bawah ni,tebok2..dah ngam..pastu masukkan servo..dan jgn lupa kasi gam kemas2.
Siap pasang servo..Skang Pasang Motor Plak.. motor kena pasang betul2,jangan senget..jgn condong.. kalo tak..masa terbang nanti..kena trim..(correction)..cite ringkas2 je ni..nak Full info,kena Beli buku "Aviation" la k.. :)
Blade ngan motor di jual berasingan..blade aku ni saiz dia 6*4.. motor plak "Brushless Motor 2300kv" gambar kt atas ni salah..bukan 2300mA  ye.. malas dah nk edit gambar ni.. :)
Ok,ni lah semua component yg patut ada..Kalo ada sume ni, da boleh terbang dah..confirm!! Sikit je component nye..x sampai sepuluh pun..
Semua component kt dalam td kena lekatkan betol2 pd body..Sebab xnak nt ada yg tercabut masa terbang..,Dah lekat elok,pastu tutup and Siap!!Kalau rasa kurang info atau masih x faham,boleh tanya kt        ruangan komen k,Insyaallah..yg mana boleh tolong :)
  video 
Klik link ni pun boleh utk tgk =>F-22 Flight Control Test "youtube"<= Ok,Sampai sini dulu utk entry kali ni..next punya entry..aku nk share tentang cost plak..Insyaallah.Citer panjang2 kt sini,nt boring plak ye..Yg ni pun mcm da boring..huh!tau xpa! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 ulasan:

  1. Woooooo...leh jadi hobby baru ni. Jgn lupa update harga. Tak sabar nunggu. Layan jugak walaupun kapal terbang 2D ja. Hahahah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. layan wan..jom la join,ada geng boleh main kt padang 1st solar..hehe..nk cari geng2 intel ni..:)

      Padam
  2. hurmmm... first time tggok bnda nih...hehehehe

    BalasPadam
  3. kat mana beli moto ngan sevor dan lain barang area kl

    BalasPadam
  4. kat mana beli moto ngan sevor dan lain barang area kl

    BalasPadam
    Balasan
    1. area kl xtau sgt,tp cer tgk dalam dalam ni >>PRO Niaga: THE RC POWER - Mudah.my<< kedai ni area gombak.. :)

      Padam
  5. Salam, banyak la saya nk tanya mmg minat nk buat satu mcm ni. Macam mana controller boleh kawal servi tu ek? Dgn moto skali? Kalau beli satu2 boleh tak? Whatsapp saya 016-5279794 nk beli rc plane tkckup duit ingt nk buat sendiri satu thank you

    BalasPadam
  6. Salam bro, nak tanye apa nama rod yang sambung kat servo tu? mne nak dapat?

    BalasPadam

'www.yieweezer5915.blogspot.com' Best View on--->
GOOGLE CHROME!!

"yieweezer5915"Best View On GOOGLE CHROME!