AISKRIM GORENG!! Jom Cuba :)

          Assalamualaikum...wbt. Satu lagi entry Masakan..hehe.. Setelah penat membaca blog kawan2 yg dok update sal Aiskrim Goreng...akhirnya..aku cuba buat jugak..Selamat Mencuba Aiskrim goreng versi Sabrie Sayber..mehehe.. :)
ok,Mari mulakan..first sekali letak sesudu aiskrim atas sekeping roti, pastu letak sekeping lagi di atasnya..







    Dengan menggunakan gelas pelbagai jenama ..(ikut kesesuaian k)..tekup roti tersebut dengan gelas..tekan sehingga terpotong bentuk bulat.. :)






Pastu, jadilah macam dalam gambar di bawah ni..
,
      Setelah buat banyak-banyak..ni lah hasilnya.. boleh buat bentuk bulat atau bentuk separa bulat ( macam karipap) bentuk mcm karipap ni guna sekeping roti je.Jgn letak banyak2 sgt aiskrim tu ye,nanti terbukak macam dlm gambar kt bawah ni..
 
Dah siap ni, Jgn goreng dulu..Letak dalam peti ais..(tempat beku) dalam 1-2 jam..bagi aiskrim tu keras semula..Kalau cair susah nak goreng..nanti bocorrr..:)
Ok,Sebelum goreng..Panaskan Minyak betol2..sebab nak goreng sekejap je.. Kalau minyak x cukup panas..alamatnya..cair dalam kuali la aiskrim anda..hehehe..

          Haa...dah siap!!..Jgn goreng lama2 ye,..agak2 kekuningan tu...angkat cepat...dan makan cepat2..untuk keenakan berganda.. :) Selamat mencuba!! :) 
P/s: Roti gardenia je elok setakat ni, kalau roti jenama murah tu takut..dia pecah2 atau berlubang nanti. tp,kalau nak try jugak..boleh je.. :)hehe.. Thanks 4 reading!! bye.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 ulasan:

  1. wah..rajin betul..nampak yum yum..! heheheh

    BalasPadam
  2. Sedapnyaa ~
    Kalau buat untuk minum petang time cuaca panas , memang nyamannn :)Thanks for sharing , tak saba nak try esok .

    Saya buat GA : http://cikgadistakcomel.blogspot.com/2012/12/be-my-200th-follower-ga.html . Join or tolong Faie promote . * awak follow saya , saya follow awak . Thanks ^ ^

    BalasPadam
  3. wahhh....xpernah terpikir mcm gini buat nyaa nnt nk try hehehehe jd kn snek ptg2..

    http://myaleo.blogspot.com/2012/12/december-2012.html

    BalasPadam
  4. Mcm sedap je..silalah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    BalasPadam
  5. Suka ais krim goreng.,.ais krim tak goreng pun suka jugak..

    BalasPadam
  6. ops..lupa nak cakp..done follow awk balik..

    BalasPadam
  7. alamak aiii..!

    eksaited nak try..

    thanks share..!

    :D

    BalasPadam
  8. wah good sharing.. pasni xpyah la p kdai beli askrem goreng yg mahal tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha..yela..wat sndiri puas hati kan. :) thanks singgah.

      Padam
  9. sedapnya..... heee blogwalking kat sini buat lapar la.. :)

    BalasPadam
  10. Wahhh . sedap nih . nak try laa . hihi v^^

    BalasPadam
  11. Selamat malam , sy tag kamu . Sila tinggalkan 'lovely note' or join GA ini :)

    http://strawberrychocolateofsyamie.blogspot.com/2012/12/cik-lyeens-giveaway.html

    BalasPadam
  12. singgah dan follow .. :) lapar jap tgk gmbr aiskrim goreng tuh ..

    BalasPadam
  13. sedapnya. baru tau cmne nak buat,hee..

    BalasPadam
  14. lorr..senangnya wat eskrem goreng...tak penah lagi makan...boleh cuba ni...

    BalasPadam
  15. wahh! suka entri ni sbb tgh lapa hahahah.. nanti nak cubalah.. thx for sharing!

    BalasPadam
  16. macam ni je ke nak buat ais krim goreng ? :O
    seriouslyyy senang gilaaaaaaaaaaaa !

    BalasPadam
  17. hehehhehe..senang ja sebenarnya.tapi takda masa lagi nak buat..hihihi..nanti la nak buat sekali.kalau order kat kedai ni...sebijik tu 2 ringgit woooo...mahai.

    BalasPadam
  18. syukran bg tunjuk cara buat AG ni..pasti anak2 akak suka..Join Blog Akk http://ainsamadi.blogspot.com

    BalasPadam
  19. simple aja rupanya cara nak buat.
    lepas ini boleh cuba ni :)

    BalasPadam
  20. singgah dari

    http://lobaksusue.blogspot.com/2012/12/segmen-aku-gila-blog.html

    i follow ;D

    BalasPadam
  21. mmg sedap kan..
    ciksu pon selalu gak buat..
    dekat maha hari tu pon ada irg jual ni ;D

    salam kenal :D

    BalasPadam

'www.yieweezer5915.blogspot.com' Best View on--->
GOOGLE CHROME!!

"yieweezer5915"Best View On GOOGLE CHROME!