Cara Repair Kipas Yg tak Laju

(((Assalamualaikum..wbt)))

Hari ni nak share cara repair kipas meja yang tiba-tiba jadi slow..
Ok, Biasanya kipas yg elok laju tiba2 jd slow ni..tak lain tak bukan..capasitor problem. 
Try bukak dulu..kemudian tukar capasitor
 Semasa nak beli capasitor, pastikan nilai farad nya sama. Biasanya untuk kipas meja (1.5uF) hingga (2uF).
 Harga capasitor 1.5uF ni baru RM2 je..
 Ok,dah beli capasitor baru..
bukak yg lama dan discharge kan capasitor
 cara discharge capasitor, Cantumkan kedua-dua kaki nya. Kalau capasitor yg ada charge, semasa discharge satu letupan kecil akan berlaku..(one time only), Jangan terkejut plak..Lagi besar nilai capasitor tu maka lagi kuat la jugak apinya..Tapi kalau tak keluar percikan api tu makna nya capasitor xde charge la tu..tak payah cuba banyak kali k, buang masa.
 Masukkan Capasitor baru dan bole ON switch.
Thats all utk repair kipas yang tiba2 slow ni..jangan hantar kedai..cuba D.I.Y je.. Sebab tak teruk mana pun, lagi satu kat kedai charge repair mybe mahal, Silap2 boleh beli kipas sebijik lagi. So,utk yg nak buat sendiri tu.."Utamakan Keselamatan" k,bye2.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 ulasan:

  1. Tips baru ni. Boleh cuba jap lagi. Hehe.

    BalasPadam
  2. Dh buat tp kipas terus x berpusing....camne?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau tak pusing juga terus buang dalam tong sampah

      Padam
  3. Kedai ape yg biasa ade jual
    capasitor kipas..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasa Kedai electronic murah..kedai repair kipas pun ada jual jgk..tp dia jual mahal sket.

      Padam
  4. ini klu aku buat sndiri tkot bukan letupan cik jd terbakor trus nt

    BalasPadam

'www.yieweezer5915.blogspot.com' Best View on--->
GOOGLE CHROME!!

"yieweezer5915"Best View On GOOGLE CHROME!