BerFikir SeBeluM JiMaK(18)

         Assalamualaikum...  Sekadar utk di kongsi bersama, bg yg dah berumahtangga atau merancang utk ke arah tu..,Bg yang bujang lg tu, x yah pk sgt la, jauh lg perjalannya tu....hehehe..tp, membaca sekadar utk menambah ilmu pengetahuan...apa salahnya ye.. "ilmu yg bermanfaat, pasti akan di manfaatkan"

           Mungkin ada yang dah tahu dan mungkin juga ada yg tak tahu langsung.. :) Berfikir sebelum jimak..Hmm..Eloklah kita berfikir sejenak Sebelum jimak, kemudian memperhatikan manusia-manusia yang terdaya diperhatikan...

           ("Sekiranya dia lahir dari kalangan ibu bapa yg mengetahui Pentingnya memilih HARI atau KETIKA yg sesuai untuk pembentukan janin yang cemerlang, tentulah ibu bapanya telah merancang agar melakukannya di hari-hari dan masa-masa yang tertentu")

            Kemudian perhatikan pula manusia-manusia yang pincang hidupnya...Dalam suasana manakah agaknya janinnya terbentuk??? hmm...teruskan membaca..

           Di Dalam Islam, telah digariskan ketika-ketika yg sesuai untuk melakukan jimak sekiranya ingin mendapat anak yang cemerlang dan semoga ketika-ketika ini dijadikan panduan praktis oleh semua pasangan suami isteri (bukan pasangan yg tengah bercouple-couple x nikah lg tu :)

           Menurut Imam Syafie r.a, waktu yg paling baik ialah pada Malam Jumaat, Malam Isnin, dan Malam Khamis.   Walaubagaimanapun disini saya ringkaskan..ada beberapa hari dan ketika.. mengikut sunnah Nabi s.a.w serta Faedahnya:

1. KHAMIS mlm jumaat 
ank yg bakal lahir dari jimak itu akan menjadi pemidato yg berwibawa dan petah.
(Jika berjimak pd hari jumaat lepas Asar, anak akan menjadi terkenal, masyhur dan alim. Jika berjimak pd malam jumaat selepas Isyak, anak nanti akan menjadi seorang yang abdal(terkemuka)

2. AHAD mlm isnin      
ank yg bakal lahir akan menjadi seorang yg berpegang teguh dgn Kitab Allah dan redha terhadap segala pemberian Allah s.w.t.

3. RABU mlm khamis   
ank yg bakal lahir itu adalah yg bijaksana di kalangan org yg bijaksana, atau seorang alim di kalangan org alim.

Selain dari Hari dan Waktu diatas..terdapat juga beberapa lagi waktu2 yg Baik iaitu ; 

* ISNIN mlm selasa        
 Rasulullah s.a.w berpesan bahawa jika jimak pd mlm Selasa, ank itu akan mendapat nikmat syahid sesudah syahadah dan Allah tidak akan mengazabnya bersama org musyrikin, mulutnya berbau harum dan akan melembutkan hati orang, bersih lidahnya dari mengumpat, berdusta dan mengadu domba.

* Berjimak semasa matahari di tengah langit
anak yg bakal lahir tidak akan dihampiri syaitan sehingga dia beruban dan menjadi seorang faqih (yg mengerti / yg baik pemahamannya) dan mendapat rezeki keselamatan agama dan dunia.


Sekian sahaja..apa yg ada utk dikongsi bersama...:) baca, copy, paste, print out, jdkan rujukan... Berusaha ke arah kebaikan dan bertawakal,Semestinya Allah s.w.t yg menentukan segalanya.. -Amin..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

'www.yieweezer5915.blogspot.com' Best View on--->
GOOGLE CHROME!!

"yieweezer5915"Best View On GOOGLE CHROME!