Aircond Rosak :(

((( Assalamualaikum...wbt )))

           Ni la jadinya kalau lambat servis aircond... :) sekadar untuk di kongsi bersama.. bagi sape2 yang
ada aircond kat rumah tu,rajin2 ler servis 6 bulan sekali atau stahun skali...depend pd penggunaan jgk la.. kalau kerap guna tu,singkat la tempoh servisnya.. kalau jarang2 "on" tu,stahun skali la atau lebih lg pn bole kot..
 

 Ni aku nye aircond "on" tiap2 malam je..siang jarang2 "on"...tp disebabkan dah masuk 2 tahun stengah x servis2 lg..akhirnya jahanam...hmm.. tp,nasib baik ada warranty lg..coz amik ngan sengheng 3 tahun..



  Ini la rupa component yang rasak...

simpton dia:
 1.  Bila tekan "on" pada remote control...letak la suhu bape pun,dia akan running kejap pastu automatic cut off... (i/c board kt atas ni yg rosak) i/c board ni dok dalam outdoor unit. kalau pandai,repair la sendiri.. :)

2.  Indoor Unit jalan..ada angin kuar,tp x sejuk..:-Cuba check kat luar (outdoor unit), fan kat outdoor unit  jalan ke tak?..(tengok lama2 kipas dia pusing...tp,jgn sampai pitam lak...pening!!..)..kalau fan x pusing,kompom la compressor pun x jalan.. angin yg kuar dalam bilik tu adalah angin daripada Blower indoor je... (cycle not complete)..

 

          Ni la gambar fan kat Outdoor unit..dari jauh boleh nampak dia punya kotor kan?! hahaha.. Punca kerosakan aircond aku ni sebenarnya..unit terlalu kotor,udara luar plak berhabuk.. di tambah plak dengan en.Labah2 yg suka sgt buat sarang kat situ...mcm2 la kan..kalau da rosak tu..semua benda jd punca.. padahal owner yg x beringat!! hihhhi..so,lepas ni kena beringat lah..bak kata pepatah "pisang xkan berbuah dua kali"..walaupun kita bole makan pisang berkali2..!!! huhhuuuhu.. thanks for reading :) Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 ulasan:

  1. bro, kalo mudah nak dapatkan follower masuk dan join group blogger di facebook..pastu blogwalking tinggal komen kat entri orang lain..kalo rajin blogwalking kejap je dapat follower..teruskan blogging :)

    satu lagi turn off word verification sebab nanti orang susah nak komen.

    BalasPadam
  2. sokong kata-kata Nick Nashram

    sila buang word verification tu ye

    BalasPadam
  3. kipas kat luar tk pusing.. caranya cuci je ke atau kena repair?

    BalasPadam

'www.yieweezer5915.blogspot.com' Best View on--->
GOOGLE CHROME!!

"yieweezer5915"Best View On GOOGLE CHROME!