CARA SERVICE AIRCOND

(((Assalamualaikum..wbt)))

Step by Step Utk buat Chemical service atau Overhaul Aircond rumah jenis Split Unit. 1st kena turunkan kedua2 indoor & outdoor unit dulu. Sebelum spray dgn chemical, tutup semua bhgn electrical, nt kena chemical kt circuit board tu,Lain plak jadinya.
Dah siap, Skang boleh Spray chemical kt bhgn sirip evaporator (penyejat)  & Condenser (pemeluwap)-outdoor. Tujuannya adalah utk membuang segala kotoran degil yg susah nk kluar.

Boleh Spray chemical kt Blower jugak...

Lepas Spray chemical, Bilas pulak dgn air..jgn biar lama2.

Kat bawah ni plak, sirip tempat angin sejuk keluar..Just sembur air je dan buang habuk.

Dah siap semua, Biarkan semua component kering sebelum reinstall

Agak2 da kering, Gantung balik Indoor unit ke tempatnya..

Pasang evaporator & electrical cover dulu..

Pastu,Pasang Filter plak..Kalau "Normal Service", Just cuci Filter Hitam ni je pastu pasang balik. Cuci guna air je,utk buang habuk. Check ler 2 bulan skali atau bila2 terasa nk check.

Dah pasang Filter, Last skali pasang cover depan dan ketatkan skru (jika ada)

Untuk outdoor unit plak,Pasang balik kedua2 paip kuprum.. Pastikan ianya di pasang dgn betul utk mengelakkan Leaking..

Dah siap sambung paip, Laraskan injap dgn menggunakan ellenkey. 

Kedua2 Paip dah sambung, skang electrical connection plak.. 

Dah siap pasang semua, skru pun dah pasang Skang Bole la topup Gas.

Ni la ghupa Gas Fluor 410A yg mesra alam,bebas CFC "cloroflourocarbon"(betoi ka eja ni),tidak beracun dan tidak mudah terbakar..Kalau dulu a/c guna gas R12 R22,tp gas ni x bape elok sebab dikhuatiri dapat mengikis lapisan ozone. (mengikis ke menghakis)..

Mcm ni la cara sambungan untuk topup Gas. Hos Guage biru sambung pd a/c(aircond, bukan aircraft) dan Hos Kuning(tengah) sambung pd tong Gas.

Kandungan Gas kena ambik tahu jugak takut nt kena tipu.. tak topup kata topup. Kandungan gas a/c tak sama,refer manual la. Tp aku punya Sepatutnya 150..kt guage tu cuma 120,so kurang 30. Sebelum dia cabut tu,Pastikan Gas cukup. Gas tak cukup,kesian kt Compressor.. keja lebih.(gaji sama).
Dah siap topup gas..Boleh ON aircond dan tunggu sampai sejuk. Pastikan juga xde bunyi2 pelik..kalo ada jugak,maknanya ada benda longgar..Kena bukak balik dan ketatkan dgn betul.

Bancuh simen sket..ikut warna dinding rumah ler.. Simen ni untuk tutup Lubang Paip.

Lubang ni kena tutup..sebab bilik kena kedap udara, lagi satu takut menjadi laluan binatang kecik keluar masuk..
Dah Siap suma Boleh lah Bayar. Kalau a/c biasa RM80 je rasanya. A/c inverter mahal sket maintenance nya, itu je lah kelemahan dia,yg lain setakat ni sume ok..
Service charge utk overhaul ataupun Chemical service Aircond Inverter 1hp = RM110. Ni paling murah aku jumpa. Kedai lain sume nak RM150. Kalo nk panggil depa ni,bole contact no.phone kt resit tu, tp area pneng,butterworth dan kulim je la. Lain2 tempat cari kontraktor lain la,mcm2 company ada kt lua sana..Ok Ler,Cau dulu. Thanks singgah..hhee :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 ulasan:

  1. salam bro..tapi tang top up gas tu brape psi dia top up..setahu klu normal pressure dlm linkungan 60 - 65 psi dan bergantung pada amp jgk...tp tgk kat gambar ni macam x cukup aje pressure gas dia..takut cpt compressor kong sbb gas kurang. kalau inverter berapa agak pressure dia berbanding dgn normal compressor..tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummussalam...aku pun tak pandai sgt sebenarnya.. tp skala guage tu lain sket..ada yg guna skala kecik, yg ni plak guage skala besar.. untuk aircond 1hp inverter ni..kandungan gas dia dalam 150psi.. dalam gambar tu 120psi sebab x siap lagi tu.. dia stop topup sampai 150psi. thanks singgah bro.. :)

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    3. untuk ga r410A bacaan dlm 150 psi...dan xleh topup cm gas r22... kne buang semua n isi semula..

      Padam
  2. Salam..

    sye ingin meminta jasa baik tuan..boleh bagi detail pressure utk air con 1.0hp , 1.5hp , 2.0hp & 2.5 hp..

    satu lg boleh ajarkan cemane nak baca nilai amp & alat yg sesuai..
    serta nak kaitkan nilai bacaan gas pressue dgn nilai bacaan amp..

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikummussalam...pergh!! hebat soalan anda ni..jujur aku katakan.. aku x tau la bro..tp hang bole google la..kalau rajin, aku bole je nk google tp takut x tepat lgpun aku punya mood skng ni.."sgt malas" kalau nak jawapan yg lebih tepat,...cuba tanya kt kontraktor aircond ataupun cikgu aircond..hehe..mintak maaf ye saudara "Tanpa Nama".

      Padam
  3. Salam,,,saudara Yie Weezer nie keja buat aircond jgk ka ? kbetulan masuk sini sy pun keja bhagian nie jgk ..bguslah saudara buat penerangan psal Aircond ni kat org di luar sana,,dalam serba sdikit tahu jgk ye dak drpada tak tahu lgsung..

    Nak PROMOT sikit nie ,,

    p/s : kalau ada sesiapa nak pasang,servis aircond rumah,pejabat ke halo2 laa sy..knderaan pun ada buat jgk contoh kereta,bas,lori dan lain2 yg berkaitan dgn aircond sahaja..sy tggal area Pendang,KEDAH ..jika berminat sila hubungi AZAM 017- 4198861 @ 019- 4198561 . Jgn malu2 ..TQ BOH

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam..aku x keje aircond bro..saja je ritu service..then wat entry..
      orait tq singgah..papehal nt kawe call demo..

      Padam
  4. As salam bro..nk tya klau kita nk overhaul atau nk pindah air cond..paip kcik or paip bsar kne knci dlu? Tq

    BalasPadam
  5. As salam bro..nk tya klau kita nk overhaul atau nk pindah air cond..paip kcik or paip bsar kne knci dlu? Tq

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum... klu x keberatan sy nk tnye... sy nk service a/c rumah sy... indoor unit sy nk cabut dr dinding... sebelum sy cabut sy akan tutup hight pressure n low pressure... bru sy bkak indoor... tapi persoalan nye... walau pun da ttup ble sy nk bkak nut kt indoor still ade gas kluar... kenape ye??

    BalasPadam
  7. mmgla ada gas kuar tp xla byk sgt yg kuar tu pun sbb balance dr gas yg ada dlm pipe tu shj.bila dah tutup (guna allenkey)valve kat outddor unit tu (high&low pressure)nti,bru bleh bukak.tp klu nk clearkan dlu balance gas dlm tu pun bleh gak.caranya,sblm tutup valve outdoor tu,bg aircond tu running dlu.kemudian,baru tutup valve high pressure (pipe kecik).tunggu dlm 5-10sec,bru tutup lg low valve tu plak.pstu,bleh tutup trus aircond tu.bru la lpstu nti bleh bukak bolt nut kat indoor unit tu nti tanpa ada gas yg kuar.(klu ada pun,gas kentut ciput je la yg kuar.lama dah kot aircond tu x kentut.. :p )

    BalasPadam
  8. bleh share info dgn saya 0193532931

    BalasPadam
  9. salam ,

    boleh x share dengan saya, saya nak part time belajar cara repair dan services air cord rumah ye.. 012-3145907 hazuan

    BalasPadam
  10. cam mn nk refill gas bagi aircond portable?

    BalasPadam
  11. Salam sya nk tanya ape beza normal sevice dn chamecal service...normal service ape jerk yg dilakukan

    BalasPadam

'www.yieweezer5915.blogspot.com' Best View on--->
GOOGLE CHROME!!

"yieweezer5915"Best View On GOOGLE CHROME!